Eat, Move & Smile

Azok a békés-zabos nyári reggelek...

2018. július 18. 10:34 - Eat, Move and Smile

36771111_1785246321542037_389408192053903360_n.jpg_640x480

eat_move_smile készítette ezt a képet.

Szólj hozzá!

13 TIPP, MIRE CSERÉLD LE A HŰTŐD TARTALMÁT!

2018. július 05. 07:00 - Eat, Move and Smile

cikk57_csereldleahutodet_borito.jpg

A HŰTŐD MÁR TUDJA, MIT ESZEL IDÉN NYÁRON?

Tök jól hangzik, hogy egy jól beállított életmódváltással úgy ehetsz, hogy közben fogysz, nem igaz? Én ezt művelem két és fél éve, és be kell, hogy lássam, totál bejött! Nincs mennyiségi korlát, kisebb változtatásokkal gyakorlatilag mindent eszem, amit azelőtt is, ami se nem megterhelő, se nem unalmas. Jókor kell jót enni, és ehhez tényleg csak egyszer kell a fejben rendet rakni, na meg a spájzban és a hűtőd háza táján. De nézzük, mi az, amit A Nagy Életmódváltás Receptjéhez le kellett váltanom.

1. ZABPEHELY

Nem volt nagy áldozat lecserélni a reggeli vajas pirítóst zabkására, mert akár vízzel, akár tejjel is készítem, tisztára olyan, mint a tejbegríz, azt pedig imádom! A zabpehely már szinte minden boltban elérhető különböző formákban – egész, tört, apró szemű és finomra őrölt -, így igényeidhez mérten ki tudod választani, hogy tejbegríz vagy tejberizs állagú zabkását szeretnél főzni. 1 kg kétszáz forint körül mozog, és nekem nagyjából egy hónapig elég. Tele van fehérjével és lassan felszívódó, jó szénhidráttal, így ha édességre vágyom, de lusta vagyok lemenni a cukiba, vagy éjjel éhesen jövök haza egy buliból, simán főzök egyet lekvárral vagy kakakóporral.

2. MAGVAK

Miután az életmódváltást úgy állítottuk be, hogy napi ötször egyek, van benne tízórai és uzsonna is, amire a magok tökéletesek. A sós mogyoró felejtős, azt száműztem a konyhából, helyette a kimért mandulát és kesudiót vásárolom, vagy diót rágcsálok, de ha még ennyit sem szeretnék összegben rászánni, akkor megveszem a százhatvan forintos pirított-pucolt szotyit, aminek az egyik fele jó tízóraira, a másik meg uzsonnára.

3. GYÜMÖLCS

Még mindig a tízórainál tartunk, hiszen itt a menü egy marék magv és egy gyümölcs (ami nálam mérettől függetlenül darab-darab). Miután a gyümölcsök sokszor alattomosak és magas a gyümölcscukor tartalmuk, érdemes átgondolni, mit cígölünk haza a boltból. A füge, szőlő, a cseresznye és a banán nem mondom, hogy szóba sem jöhet, de ha ezeket választod, nem árt a cukorbevitellel számolni. Miután igyekszem a hatékonyságra törekedni, általában a választásom egy zsák almára esik, az olcsó is, finom is, könnyen be tudom dobni a táskámba és bárhol el is tudom majszolni. Délelőtti edzés után általában tízóraira nyomok mag helyett egy banánból készült tejes turmixot, ez megadja a fehérjét és laktak, simán kitart ebédig. Az ananász szuper gyümölcs és általában a piros bogyósok is, igazából a mennyiséggel tudsz variálni, ha nagyon nem akarsz a vércukrodnak odavágni.

4. TÉSZTA

Hát én imádom a tésztát! Bármikor képes vagyok felszippantani egy kis spagettit, benyomni egy pizzát vagy tésztasalátának készíteni egy pennét. Minden formáját szeretem, és szerencsére nem is kell lemondanom róla, mert ha a fehér lisztből készült tészta helyett a durumlisztes, teljes kiőrlésű vagy tönköly lisztes verziót választom, akkor gyakorlatilag tök jót teszek magammal, mert bár a szénhidráttartalmuk nagyjából megegyezik, ez utóbbiak lassan szívódnak fel, és tele vannak fehérjével. Ebédre tökéletes, én általában tejszínes párolt zöldséget készítek hozzá valami fehérjével. A húsosoknak hússal, a húst nem evőknek hallal, tojással vagy tofuval. Vagy éppen semmivel, hiszen a durumtészta éppen elég gazdag fehérjében.

5. RIZS

Ha már köret, akkor jöjjön a rizs, ami a sima fehér helyett legyen inkább barna rizs. Egészségesebb is és hosszabb ideig megmarad a jóllakottság érzése. Ha unod a rizst, ehetsz bulgurt is, ami valójában durumbúza töret, vagy jó lehet a kuszkusz és a köles, de akár a hajdina is. Elkészítésüket tekintve doszt ugyanaz, mint a hagyományos változat: dupla víz, némi fűszer és pár perc gázláng.

6. TEJTERMÉKEK

A magam részéről kilőttem a tejtermékeket, ami maradt, az a sima tehéntej a kávéba és a zabkásába, a tejszín és olykor a túró. Alapvetően tejterméket az Eat, Move & Smile étrendjében lehet fogyasztani, amire viszont nagyon kell vigyázni, az az alattomos joghurt, ami tele van cukorral. Ha szereted a joghurtot, feltétlenül nézd meg a cukortartalmát, de készülj fel, hogy dobni fogsz tőle egy hátast. A görög joghurtra azt mondják a szakik, hogy azt lehet tolni, hiszen fehérjében gazdag, de én nem húzogatom az oroszlán bajuszát, úgyhogy inkább távol tartom magam ezektől.

Sajtot csak pogácsán eszem, mert régen ezzel pótoltam a húst és rengeteget fogyasztottam belőle, aminek az lett az eredménye, hogy a magas zsírtartalomtól kihullott a hajam, úgyhogy ezt befejeztem. Ritkán, tényleg nagyon ritkán eszem sajtot, de azt is csak akkor, ha valaminek elválaszthatatlan részét képezi – mondjuk a pizzáét -, de alapvetően igyekszem kerülni. A boltok polcain lehet találni alacsony zsírtartalmú sajtokat, így ha szereted, ezek közül nyugodtan választhatsz, amit akár vacsorára sok-sok zöldséggel, kenyér és egyéb szénhidrát nélkül bátran falatozhatsz.

7. HAL, HÚS, TOJÁS – AZ ÖRÖK KÉRDÉS

„Ha nem eszel húst, akkor mit eszel?” Általános kérdés, amire az általános válaszom: „Minden mást.” A húst undorból nem eszem nagyjából 8 éve, a család már szokja, az újak meg majd feldolgozzák. Miután ötször eszem egy nap és az mind tartalmaz fehérjét, sok-sok rostot és ásványi anyagot, százszor jobban étkezem – és érzem magam-, mint akik alapvetően csak simán húsevők és ragaszkodnak a sültkrumplis bécsi szelethez. Nyilván ezt az étrendet is lehet hússal enni, sőt, ha valaki szereti, hajrá-hajrá! Ha viszont már unod a húst, de nem tudod, mivel lehetne pótolni, akkor jöhet a grillezett fűszeres tofu, a tojás különböző formákban és a halak. Lehetőleg grillen, vagy ha panírban, akkor viszont zablisztbe forgatva. A halas-zöldséges hamburger nálam például igazi sztár-kaja.

8. ZÖLDSÉG

Ezt nem kell lecserélni. Jöhet minden. Hogy ne romoljon meg, én a mirelitet is preferálom, hiszen az egyik legjobb eljárástechnika, hogy a zöldség minden jóságát megőrizze. Párolom, grillezem, tejszínezem, pürésítem, levest főzök belőle, pörköltet – igen, például borsópörköltet -, szóval csinálok én mindent. Egyetlen egy a fontos, hogy jó sok legyen belőle! A lencsének, csicseriborsónak, babnak, sárgaborsónak szintén magas a fehérjetartalma, így húspótlónak is tökéletes.

9. VAJ, OLAJ, ZSÍR

Miután már mindenről mondanak sok mindent, bevallom töredelmesen: nem tudok dönteni. Ezért használok mindent: margarin helyett vajat, napraforgó olaj helyett olivát, és a disznózsírt is lecseréltem kókuszzsírra. De simán eljöhet még az az idő, amikor majd ezekről is fog kiderülni, hogy egészségtelen, és akkor majd visszaállunk az eredeti állapotra. Addig viszont most ezeket tolom.

10. LISZT

A búzaliszt helyett tönköly lisztet, de leginkább zablisztet használok. Palacsintát, panírt is ebből készítek, de sütiket is ebből sütök. Szilvás-meggyes álompitét, szuper egészséges túrósat vagy egy jó magos-zabos rágcsát, valójában csak az arányokkal kell játszani. Na meg a teljes tepsi eltüntetése után boldogan az ágyon kidőlve mosolyogni.

11. ÜDÍTŐK

Vizet iszom. Csapvizet. A legegyszerűbb, hiszen megnyitom a csapot és jön belőle a víz. Persze jöhet az ásványvíz is, bár én egyrészt tuti, hogy haza nem cipelem, másrészt kétlem, hogy napi 3-4 liter víz magamba szuszakolása után kevésbé veszélyes rám nézve a benne lévő ásványianyag, mint a klór. Nem tudok a témában okos lenni, viszont a cukros üdítőket kerülöm, mert a szomjamat sem oltja és tök felesleges cukortartalom. Akkor már inkább két franciakrémes vagy egy nyolcgömbös fagyi. Vagy egy rozé fröcsi-möcsi. Valamit valamiért.

12. KENYÉR

A főmumus, szegény fehér kenyér, pedig milyen finom! Én nagyon nem tudom elengedni és nem is akarom, de zömmel teljes kiőrlésűt vagy rozskenyeret választok. Az üzletben jól oda kell figyelni, mert több helyen teljes kiőrlésű van kiírva, de búzalisztből készül, ami ejnye-bejnye, de én azért simán betolok egy kisebb veknit olykor – mondjuk kéthetente egyszer - fehérkenyérből, ebédre. Nem tudom megállni, nagyon szeretem. Ha így van, akkor aznap délután már nincs süti meg fagyika, szóval a habzsi-dőzsinek is megvan az a maga bizonyos határa.

13. CUKOR

A hagyományos cukrot érdemes lecserélni valamilyen alternatív megoldásra, steviara, eritrire, xilitre vagy a hashajtós nyírfacukorra. Utóbbi természeténél fogva a szoktatás ideje alatt tuti diétás. Az édes ízről miután borítékolható, hogy nem fogok tudni – és nem is akarok – leszokni, így muszáj kordában tartanom, hogy milyen formában fogyasztom. A kávémba már nem teszek, akkor inkább délután egy fagyit eszem, de ha rám tör az édesség érzés, hát, én simán megeszek egy kisebb tábla étcsokoládét. Az igazi hősök ilyet nem tesznek, de én életmódot váltottam, nem Spártába váltottam jegyet, és miután a két és fél év eredménye abszolút javuló tendenciát mutat, én erre azt mondom, hogy mindenképpen #férjenbele!

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Leon Ephraïm on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!

2 komment

SÜSS SÜTIT ÉS FOGYJ! SZILVÁS-MEGGYES ÁLOMPITE

2018. június 30. 10:45 - Eat, Move and Smile

cikk51_susssutitesfogyj_borito.jpg
SZILVÁS-MEGGYES ÁLOMPITE

Tévedés azt gondolni, hogy fogyni kizárólag idióta diétával lehet. Tény, hogy amit nem eszel meg, attól nem hízol, de tegyük a szívünkre a kezünket: ÉLET az ilyen?! Nekem biztos, hogy nem! Két éve már, hogy az életmódváltás mellett döntöttem, ami napi ötszöri étkezéssel, megfelelő folyadékbevitellel és szuper jó mozgásformákkal tarkítva biztosítja, hogy gyakorlatilag folyamatos zabálás mellett tök jól érzem magam a bőrömben. Fel vagyok töltődve energiával, kétóránként eszem, és nem, nem mondok le azokról a fogásokról, sütikről, fagyikról és rozé fröccsökről, amiket úgy érzem, hogy #férjenbele! Mint amilyen a legújabb kedvencem: a szilvás-meggyes álompite!

A NAGY SÜTI-DILEMMA

A kajakészítést általában nem gondolom túl, mert egyrészt se kedvem, se időm nincs folyamatosan azon vekengni, hogyan töltsek hatszáz órát a gázrezsó mellett azért, hogy aztán 20 perc alatt gyakorlatilag szublimálódjon az étel. Így vagyok a sütivel is, bár egy tálca egészséges, fehérjedús nyammognivaló mindig megéri a befektetett időt. A kérdés csupán az, melyik a jobb: leugrani a cukiba és magamba tömni két hagyományos, cukros-habos-mesés franciakrémest, gesztenyepürét, vagy bármelyik óriás-kedvencemet, és akkor letudtam az édesség iránti vágyamat megadva magamnak a gyerekkor ízeit, VAGY készítsek egy tálca szuper egészséges sütit, amiben ugyan minimális a cukor és az alapanyagok teljes mértékben kielégítik az Eat, Move & Smile kaja-princípiumait, de azért mégis tele van szénhidráttal. Jó szénhidráttal ugyan, hiszen lassan felszívódó, de hát pár óra leforgása alatt mégiscsak elpusztítom az egész tálca sütit!

Tehát a kérdés: 2 szelet hagyományos süti, vagy egy tálca egészséges desszert álom?

Ilyenkor szoktam megvonni a vállam, kinyitni a hűtőajtót és megnézni, mi van a sifonérban, és azt tenni, amire éppen vágyom: vagy lepárolódok a cukrászdába, vagy előrántom a tepsiszettet és odapörkölök egy jó kis zabos álomsütinek. Mondjuk ennek a SZILVÁS-MEGGYES álompitének!

SZILVÁS-MEGGYES ZABÁLOM
  • 30 dkg aprószemű zab
  • 15 dkg teljes kiőrlésű bármilyen liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál vanília aroma
  • jó sok mirelit szilva és meggy
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 kiskanál fahéj
  • 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (xilit, eritrit, stevia, stb.)
  • fél citrom leve

A gyümölcsöt tedd szűrőbe és egy tálba engedd ki a levét. A levet egy edényben a keményítővel és az édesítővel forrald fel, majd add hozzá a gyümölcsöket, a citrom kifacsart levét, a fahéjat és főzd sűrűre. Ha kész, tedd félre hűlni.

A szárazakat – zabot, lisztet, édesítőt, sütőport –, add hozzá a vanília aromát és keverd össze egy tálban. Egy jó kis masszát fogsz kapni, amit felezz meg, és az egyik felét sütőpapírral kibélelt formába vagy tepsibe szórd bele. Kézzel tapogasd-nyomogasd egyenletesre, ez lesz a süti alapja. Erre öntsd rá a gyümölcsös-krémes szmötyit, és igazgasd el. A tetejére jöhet pergetve a massza másik fele, ezt is egyenletesen próbáld eloszlatni, majd a végén tenyereddel nyomkodd le, hogy kicsit tömör legyen a sütitömb.

Hajítsd be a 180 fokos előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süsd készre. Hagyd hűlni, de neki is eshetsz, csak vigyázz, nehogy a forró gyümi szétégesse a szád!

AMIT A SZILVÁS-MEGGYES-ZABOS SÜTIRŐL TUDNI KELL

Az ilyen típusú sütiket ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül tolhasd, úgy tudod beépíteni az étrendedbe, hogy figyelsz rá, MIKOR eszed! A zab miatt tele van fehérjével és jó szénhidráttal, vagyis lassan szívódik fel. Ha mirelit gyümölcsből készíted, akkor nincs hozzáadott cukor, csak a gyümölcscukor az, amivel számolnod kell. Éppen ezért reggelire a kávéhoz, tízóraira, de akár ebéd utáni desszertnek is nyomathatod, viszont ha célt akarsz érni és nem akarsz bálna testet, akkor délután és este már ne csipegesd. Se a gyümölcskrémet, se a zabos széleket!

 

Szerző: Eat, Move & Smile

eatmovesmile

Fotó: Eat, Move & Smile

 

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!

Szólj hozzá!