Eat, Move & Smile

13 TIPP, MIRE CSERÉLD LE A HŰTŐD TARTALMÁT!

2018. július 05. 07:00 - Eat, Move and Smile

cikk57_csereldleahutodet_borito.jpg

A HŰTŐD MÁR TUDJA, MIT ESZEL IDÉN NYÁRON?

Tök jól hangzik, hogy egy jól beállított életmódváltással úgy ehetsz, hogy közben fogysz, nem igaz? Én ezt művelem két és fél éve, és be kell, hogy lássam, totál bejött! Nincs mennyiségi korlát, kisebb változtatásokkal gyakorlatilag mindent eszem, amit azelőtt is, ami se nem megterhelő, se nem unalmas. Jókor kell jót enni, és ehhez tényleg csak egyszer kell a fejben rendet rakni, na meg a spájzban és a hűtőd háza táján. De nézzük, mi az, amit A Nagy Életmódváltás Receptjéhez le kellett váltanom.

1. ZABPEHELY

Nem volt nagy áldozat lecserélni a reggeli vajas pirítóst zabkására, mert akár vízzel, akár tejjel is készítem, tisztára olyan, mint a tejbegríz, azt pedig imádom! A zabpehely már szinte minden boltban elérhető különböző formákban – egész, tört, apró szemű és finomra őrölt -, így igényeidhez mérten ki tudod választani, hogy tejbegríz vagy tejberizs állagú zabkását szeretnél főzni. 1 kg kétszáz forint körül mozog, és nekem nagyjából egy hónapig elég. Tele van fehérjével és lassan felszívódó, jó szénhidráttal, így ha édességre vágyom, de lusta vagyok lemenni a cukiba, vagy éjjel éhesen jövök haza egy buliból, simán főzök egyet lekvárral vagy kakakóporral.

2. MAGVAK

Miután az életmódváltást úgy állítottuk be, hogy napi ötször egyek, van benne tízórai és uzsonna is, amire a magok tökéletesek. A sós mogyoró felejtős, azt száműztem a konyhából, helyette a kimért mandulát és kesudiót vásárolom, vagy diót rágcsálok, de ha még ennyit sem szeretnék összegben rászánni, akkor megveszem a százhatvan forintos pirított-pucolt szotyit, aminek az egyik fele jó tízóraira, a másik meg uzsonnára.

3. GYÜMÖLCS

Még mindig a tízórainál tartunk, hiszen itt a menü egy marék magv és egy gyümölcs (ami nálam mérettől függetlenül darab-darab). Miután a gyümölcsök sokszor alattomosak és magas a gyümölcscukor tartalmuk, érdemes átgondolni, mit cígölünk haza a boltból. A füge, szőlő, a cseresznye és a banán nem mondom, hogy szóba sem jöhet, de ha ezeket választod, nem árt a cukorbevitellel számolni. Miután igyekszem a hatékonyságra törekedni, általában a választásom egy zsák almára esik, az olcsó is, finom is, könnyen be tudom dobni a táskámba és bárhol el is tudom majszolni. Délelőtti edzés után általában tízóraira nyomok mag helyett egy banánból készült tejes turmixot, ez megadja a fehérjét és laktak, simán kitart ebédig. Az ananász szuper gyümölcs és általában a piros bogyósok is, igazából a mennyiséggel tudsz variálni, ha nagyon nem akarsz a vércukrodnak odavágni.

4. TÉSZTA

Hát én imádom a tésztát! Bármikor képes vagyok felszippantani egy kis spagettit, benyomni egy pizzát vagy tésztasalátának készíteni egy pennét. Minden formáját szeretem, és szerencsére nem is kell lemondanom róla, mert ha a fehér lisztből készült tészta helyett a durumlisztes, teljes kiőrlésű vagy tönköly lisztes verziót választom, akkor gyakorlatilag tök jót teszek magammal, mert bár a szénhidráttartalmuk nagyjából megegyezik, ez utóbbiak lassan szívódnak fel, és tele vannak fehérjével. Ebédre tökéletes, én általában tejszínes párolt zöldséget készítek hozzá valami fehérjével. A húsosoknak hússal, a húst nem evőknek hallal, tojással vagy tofuval. Vagy éppen semmivel, hiszen a durumtészta éppen elég gazdag fehérjében.

5. RIZS

Ha már köret, akkor jöjjön a rizs, ami a sima fehér helyett legyen inkább barna rizs. Egészségesebb is és hosszabb ideig megmarad a jóllakottság érzése. Ha unod a rizst, ehetsz bulgurt is, ami valójában durumbúza töret, vagy jó lehet a kuszkusz és a köles, de akár a hajdina is. Elkészítésüket tekintve doszt ugyanaz, mint a hagyományos változat: dupla víz, némi fűszer és pár perc gázláng.

6. TEJTERMÉKEK

A magam részéről kilőttem a tejtermékeket, ami maradt, az a sima tehéntej a kávéba és a zabkásába, a tejszín és olykor a túró. Alapvetően tejterméket az Eat, Move & Smile étrendjében lehet fogyasztani, amire viszont nagyon kell vigyázni, az az alattomos joghurt, ami tele van cukorral. Ha szereted a joghurtot, feltétlenül nézd meg a cukortartalmát, de készülj fel, hogy dobni fogsz tőle egy hátast. A görög joghurtra azt mondják a szakik, hogy azt lehet tolni, hiszen fehérjében gazdag, de én nem húzogatom az oroszlán bajuszát, úgyhogy inkább távol tartom magam ezektől.

Sajtot csak pogácsán eszem, mert régen ezzel pótoltam a húst és rengeteget fogyasztottam belőle, aminek az lett az eredménye, hogy a magas zsírtartalomtól kihullott a hajam, úgyhogy ezt befejeztem. Ritkán, tényleg nagyon ritkán eszem sajtot, de azt is csak akkor, ha valaminek elválaszthatatlan részét képezi – mondjuk a pizzáét -, de alapvetően igyekszem kerülni. A boltok polcain lehet találni alacsony zsírtartalmú sajtokat, így ha szereted, ezek közül nyugodtan választhatsz, amit akár vacsorára sok-sok zöldséggel, kenyér és egyéb szénhidrát nélkül bátran falatozhatsz.

7. HAL, HÚS, TOJÁS – AZ ÖRÖK KÉRDÉS

„Ha nem eszel húst, akkor mit eszel?” Általános kérdés, amire az általános válaszom: „Minden mást.” A húst undorból nem eszem nagyjából 8 éve, a család már szokja, az újak meg majd feldolgozzák. Miután ötször eszem egy nap és az mind tartalmaz fehérjét, sok-sok rostot és ásványi anyagot, százszor jobban étkezem – és érzem magam-, mint akik alapvetően csak simán húsevők és ragaszkodnak a sültkrumplis bécsi szelethez. Nyilván ezt az étrendet is lehet hússal enni, sőt, ha valaki szereti, hajrá-hajrá! Ha viszont már unod a húst, de nem tudod, mivel lehetne pótolni, akkor jöhet a grillezett fűszeres tofu, a tojás különböző formákban és a halak. Lehetőleg grillen, vagy ha panírban, akkor viszont zablisztbe forgatva. A halas-zöldséges hamburger nálam például igazi sztár-kaja.

8. ZÖLDSÉG

Ezt nem kell lecserélni. Jöhet minden. Hogy ne romoljon meg, én a mirelitet is preferálom, hiszen az egyik legjobb eljárástechnika, hogy a zöldség minden jóságát megőrizze. Párolom, grillezem, tejszínezem, pürésítem, levest főzök belőle, pörköltet – igen, például borsópörköltet -, szóval csinálok én mindent. Egyetlen egy a fontos, hogy jó sok legyen belőle! A lencsének, csicseriborsónak, babnak, sárgaborsónak szintén magas a fehérjetartalma, így húspótlónak is tökéletes.

9. VAJ, OLAJ, ZSÍR

Miután már mindenről mondanak sok mindent, bevallom töredelmesen: nem tudok dönteni. Ezért használok mindent: margarin helyett vajat, napraforgó olaj helyett olivát, és a disznózsírt is lecseréltem kókuszzsírra. De simán eljöhet még az az idő, amikor majd ezekről is fog kiderülni, hogy egészségtelen, és akkor majd visszaállunk az eredeti állapotra. Addig viszont most ezeket tolom.

10. LISZT

A búzaliszt helyett tönköly lisztet, de leginkább zablisztet használok. Palacsintát, panírt is ebből készítek, de sütiket is ebből sütök. Szilvás-meggyes álompitét, szuper egészséges túrósat vagy egy jó magos-zabos rágcsát, valójában csak az arányokkal kell játszani. Na meg a teljes tepsi eltüntetése után boldogan az ágyon kidőlve mosolyogni.

11. ÜDÍTŐK

Vizet iszom. Csapvizet. A legegyszerűbb, hiszen megnyitom a csapot és jön belőle a víz. Persze jöhet az ásványvíz is, bár én egyrészt tuti, hogy haza nem cipelem, másrészt kétlem, hogy napi 3-4 liter víz magamba szuszakolása után kevésbé veszélyes rám nézve a benne lévő ásványianyag, mint a klór. Nem tudok a témában okos lenni, viszont a cukros üdítőket kerülöm, mert a szomjamat sem oltja és tök felesleges cukortartalom. Akkor már inkább két franciakrémes vagy egy nyolcgömbös fagyi. Vagy egy rozé fröcsi-möcsi. Valamit valamiért.

12. KENYÉR

A főmumus, szegény fehér kenyér, pedig milyen finom! Én nagyon nem tudom elengedni és nem is akarom, de zömmel teljes kiőrlésűt vagy rozskenyeret választok. Az üzletben jól oda kell figyelni, mert több helyen teljes kiőrlésű van kiírva, de búzalisztből készül, ami ejnye-bejnye, de én azért simán betolok egy kisebb veknit olykor – mondjuk kéthetente egyszer - fehérkenyérből, ebédre. Nem tudom megállni, nagyon szeretem. Ha így van, akkor aznap délután már nincs süti meg fagyika, szóval a habzsi-dőzsinek is megvan az a maga bizonyos határa.

13. CUKOR

A hagyományos cukrot érdemes lecserélni valamilyen alternatív megoldásra, steviara, eritrire, xilitre vagy a hashajtós nyírfacukorra. Utóbbi természeténél fogva a szoktatás ideje alatt tuti diétás. Az édes ízről miután borítékolható, hogy nem fogok tudni – és nem is akarok – leszokni, így muszáj kordában tartanom, hogy milyen formában fogyasztom. A kávémba már nem teszek, akkor inkább délután egy fagyit eszem, de ha rám tör az édesség érzés, hát, én simán megeszek egy kisebb tábla étcsokoládét. Az igazi hősök ilyet nem tesznek, de én életmódot váltottam, nem Spártába váltottam jegyet, és miután a két és fél év eredménye abszolút javuló tendenciát mutat, én erre azt mondom, hogy mindenképpen #férjenbele!

Szerző: Eat, Move & Smile

Photo by Leon Ephraïm on Unsplash

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmovesmile.blog.hu/api/trackback/id/tr8614093375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 08:26:54

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 16:26:46

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása