Eat, Move & Smile

FALNÁD AZ EGÉSZSÉGET?

2018. február 21. 07:20 - Eat, Move and Smile

cikk18_falnadazegeszseget_borito_unsplash.jpg
EVÉSBEN AZ EGÉSZSÉG?

Az egészséges étrend ma már nem elérhetetlen, sem az összetevők, sem a beszerzésük tekintetében. Ma már a vegyi anyagokkal körbevéve teljességgel kiszámíthatatlan, mi a bio és mi nem, még ha az élelmiszer csomagolásán ezt is tüntették fel, vagy irreálisan magas ára miatt azt gondolnánk, ez aztán már tényleg maga a mennyből hullott vegyszermentes manna! Lássuk be, teljesen lutri, hogy mit teszünk a kosarunkba, de ha már a törekvés megvan részünkről, hogy a családi nagybevásárlás során olyan termékeket válasszunk, ami vitaminban, fehérjében, jó szénhidrátokban gazdag, akkor már hatalmas lépést tettünk szervezetünk megfelelő működéséért. Legalábbis ami az evést illeti.

Túl azon, hogy az egészséges alapanyagok beszerzését tartjuk szem előtt a bevásárlás során, érdemes az immunrendszer erősítését támogató ételek, fűszerek nevét is felskiccelni a listára. Túl nagy odafigyelést ez sem igényel, valószínűleg fogyasztjuk őket rendszeresen, csak eddig éppen még nem adtunk nevet a gyereknek. Nézzük hát, melyek ezek!

A RÉMESEN EGYSZERŰ C-VITAMIN

Itt a nyár, tombol a zöldség és gyümölcs szezon, ilyenkor tényleg csak az szab határt, hogy ép ésszel mennyit tudunk rá költeni, hogy el is tudjuk azokat fogyasztani. A citrusfélék, mint a lime, citrom, narancs, grapefruit és mandarin, ananász, pomelo, papaya tele vannak C-vitaminnal csakúgy, mint a különböző bogyós gyümölcsök, amilyen az áfonya, eper, málna. Ezeket választhatjuk friss vagy fagyasztott verzióban is, arra viszont ügyeljünk, hogy a magas gyümölcscukor tartalma miatt a délelőtti órákban fogyasszuk.

Ha unjuk önmagukban gyümölcsként rágcsálva, bátran kísérletezhetünk velük, akár egy hideg gyümölcsleves, akár egy giga-egészséges smoothie formájában. Ehhez csak bele kell dobálni a hozzávalókat egy szimpatikus turmixgépbe, hogy ne legyen annyira savanyú, adhatunk hozzá természetes édesítőszert (p. steviát), ami már por alakban is kapható és zéró a szénhidráttartalma, illetve bolondíthatjuk spenóttal, vagy akár reggeliként fogyasztva egy kis zabpehellyel. Nem csak tápanyagban gazdag, de hosszan felszívódó szénhidrát tartalma miatt tökéletes délelőtti csemege, ami hosszú ideig biztosítja a jóllakottság érzését.

 

Hogy mi a helyzet a zöldségekkel? Szintén eredményes versenyzők az immunerősítők viadalában, hiszen a paradicsom, a brokkoli, valamint a leveles zöldségek (spenót, káposztafélék) magas C-vitamin tartalma klasszul biztosítja a vitamin-ellátmányunkat. Levesnek, főzeléknek, párolva vagy grillezve nem csak köretként, de önálló ételként is megállja a helyét, már ha jó sok van belőle. A zöldségeknél ahhoz, hogy egészséges étrendünknek is megfeleljen az étkezés, mennyiségi korlát nincs, ezekből lehet szabadon, a kívánt mennyiségben fogyasztani. Puffadást viszont okozhat, ezért nem javasolt randi-vacsorán vagy családi összejövetelen a nagymennyiségű fogyasztása.

A HAGYMÁT IS HAGYMÁVAL!

Gyerekkorunkban az volt a péntek esti program, hogy Apánk a családi römi party-hoz kenyeret pirított és fokhagymát pucolt. Nem gondolta túl a dolgot, érezte, hogy a fokhagymára mind szervezetének, mind ízlelőbimbóinak egyaránt szüksége van – tehát akkor a mienknek is -, így fogta a megpucolt fokhagymákat, és szépen elcsiszatolgatta a pirítósokon. A „pucoljuk meg és együk nyersen” feldolgozási mód után ez a második lépcső, de főtt ételek ízesítésére is szuper, jótékony hatásaiból minimálisan veszít a főzés során. A fokhagyma túl azon, hogy erősíti immunrendszerünket, gyulladás-, koleszterin és vérnyomáscsökkentő, és az emésztőrendszerei rákos daganatok kezelése során hatékonyan akadályozza a sejtburjánzást.

A vöröshagyma is hasonlóan immunerősítő, és a tavaszi-őszi időjárásváltozáskor (amikor a panelban le-, vagy még fel nem tekerik a fűtést) hagyma fogyasztásával átvészelhetjük a megfázást, vagy elkerülhetjük az influenzát. Ha hagyma, akkor nekünk az Indul a bakterház piócásembere jut eszünkbe, akit Bendegúz előkerített a határból jött-sietett, hogy meggyógyítsa Szabó baktert. Ahhoz, hogy gyógyító hatását kifejtse, bármennyire is imádtuk a jelenetet, a hónunk alá szorítva sokat nem fog tenni gyógyulásunk érdekében.

„NEM KELL ANNYI CUKOR, MÁR ÍGY IS ELÉG ÉDES VAGY!”

A cukor fontos tápanyag a szervezet számára, az nem mindegy, milyen formában visszük be. Cukorbetegségben szenvedők számára ez még inkább hangsúlyos, hiszen akár az életük is múlhat rajta. Válasszunk természetes cukrokat (gyümölcscukrot) tartalmazó ételeket, vagy alkalmazzunk alternatív megoldást az ételek, italok édesítésére, sütemények készítésére, ami kevésbé terheli le szervezetünket. A boltokban már széles paletta biztosítja a helyes választást (xilit, eritrit, stevia, nyírfacukor), melyekkel könnyen el tudjuk kerülni a szervezetünk számára szükségtelen magas cukorbevitelt, de mégis élvezhetjük a Dolce Vitat. Ezek a cukorhelyettesítők mind főzéshez, mind sütéshez kiváló partnerek, így nem kell megválnunk az édes ízélménytől, miközben tudatosan figyelünk egészségünkre.

Cikk18_Falnadazegeszseget5

A helyes táplálkozással valós eredményt úgy érhetünk el, ha azt hozzáértő, profi szakember ránk szabja, szokásainkat, igényeinket, aktuális egészségi állapotunkat maximálisan figyelembe véve. Természetesen a helyes táplálkozás és az immunerősítés tekintetében is működnek az általánosságok, de ha szeretnénk valódi eredményeket elérni, úgy mindenképpen érdemes szakértő dietetikust felkeresni.

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Video/Photo by Buzzfeed, eatmovesmile.hu

CoverPhoto by Brooke Lark on Unsplash

eatmovesmile

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!

logo_fekete.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eatmovesmile.blog.hu/api/trackback/id/tr9013685456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása